Toon pagina inhoud
Score

Voordelen

  • Spelletjes spelen in 4K beeldresolutie
  • Meest krachtige GPU ooit
  • Compatibel met Netflix
  • Premium afwerking

Nadelen

  • Korte kabels (met name stroomtoevoer)
  • Exclusieve game aanbod beperkt
  • Slechts 1 controller meegeleverd

Review score

  • Design 8.5
  • Gebruikersgemak 8.5
  • Prestaties 9.5
  • Functies 9.0
  • Prijs 7.0

Recensie conclusie

8.5
Xbox One X review
Game Consoles
De 1TB Xbox One X is een fantastische spelcomputer. Hij heeft een strak en compact design, beschikt over voortreffelijke specificaties en wordt geleverd met een fijne controller.

De Xbox One X van Microsoft is inmiddels al een tijdje in Nederland te koop. Het is de krachtigste game console die ooit gefabriceerd is en de enige echte 4K spelcomputer. Wij hebben de nieuwe Xbox One uitgebreid kunnen testen. In deze Xbox One X review lees je meer over onze ervaringen.

Specificaties

Microsoft Xbox One X

Microsoft Xbox One X specs

Om bij de specs te beginnen, deze zijn simpelweg indrukwekkend. Wanneer we puur naar de technische specificaties kijken dan heeft Microsoft zichzelf echt overtroffen met de nieuwe Xbox One. Ook grootste concurrent Sony heeft met haar PlayStation 4 Pro het nakijken.

De Xbox One X is gefabriceerd in het Chinese Suzhou en beschikt over een GPU met 6 teraflops, 12GB GDDR5 RAM-geheugen en een geheugenbandbreedte van 326 GB/sec. Verder beschikt de game console over een 1TB harddisk.

Ter vergelijking, de Xbox One S heeft een GPU met 1.23 teraflops, 8GB DDR3 RAM en een 500GB of 1TB HDD. De prijs is dan ook heel wat schappelijker, voor de 1TB One S betaal je momenteel €270, dan krijg je de games Assassin´s Creed: Origins en Call of Duty WWII er gratis bij. Voor de One X betaal je €500, zonder spellen. Bij beide wordt er één controller meegeleverd.

En dan hebben we natuurlijk nog de één jaar oudere Sony PlayStation 4 Pro, welke zonder twijfel de krachtigste spelconsole was, tot de introductie van de Xbox One X. Deze spelcomputer is voorzien van een GPU met 4,2 teraflops, 8GB RAM en een 1TB HDD. De Sony PS4 Pro is in Nederland te koop voor €370, zonder spellen.

Al met al behoorlijke verschillen, zowel qua prijs als qua specificaties. Zijn die extra krachtige specs het geld waard? Hier komen we in de review conclusie op terug.

Design

Nieuwe game console

Design van de nieuwe game console

Ondanks de indrukwekkende specs heeft Microsoft de spelcomputer bijzonder compact weten te houden. Het is zelfs de kleinste Xbox console ooit (300x240x60mm). Hoewel dat ook als marketingstunt gezien kan worden, want de verschillen met de Xbox One S zijn nihil (295x230x64mm). Desalniettemin is het knap gedaan met zoveel extra hardware.

Qua gewicht is er wel bijna een kilo bijgekomen. Maar misschien wel belangrijker, het is gewoon een prachtig apparaat om te zien! Het strakke en minimalistische zwarte design en de stoer vormgegeven controller hebben een stijlvol overkomen.

Controller

Xbox One X controller

Xbox One X controller

Over de game controller gesproken, de Xbox One X wordt geleverd met een zwarte controller. Deze biedt dezelfde functies als de vernieuwde Xbox One S controller, die afgelopen jaar geïntroduceerd werd. De wireless controller heeft een fijne handligging en beschikt onder andere over Bluetooth, waardoor deze aan de PC gekoppeld kan worden. Verder werkt de controller op twee AA-batterijen, waarvan een setje wordt bijgeleverd.

Daarnaast is de optionele Xbox One Elite wireless controller beschikbaar. Eén van de voordelen van de Elite controller is dat deze te gebruiken is in combinatie met de app. Met een prijs van €130 is deze accessoire wel ruim dubbel zo duur als de optionele draadloze controller voor de Xbox One S. Het goede nieuws is dan wel weer dat alle controllers met elke Xbox One spelcomputer te gebruiken is.

Xbox aansluiten

Spelcomputer aansluiten

Spelcomputer aansluiten

Het aansluiten van de game console verloopt snel, hiervoor wordt een HDMI-kabel en een stroomkabel meegeleverd. De kabels hadden wel iets langer mogen zijn, zeker die van de stroomtoevoer. Een korte ´getting started´ handleiding toont in vier stappen het installatieproces.

Nadat de spelcomputer is aangesloten wordt er gevraagd hoe je de internet verbinding wilt opzetten. vervolgens wordt er een 783MB grote update uitgevoerd. Tja, het is niet anders, maar dat betekent wel dat je het gamen nog even moet uitstellen.

4K spelcomputer

Xbox One X controllers

Native 4K ondersteuning

Zowel de Sony PS4 Pro als de One S bieden 4K en HDR ondersteuning. Toch is dit niet hetzelfde als bij de Microsoft Xbox One X. Dit is de eerste game console die native 4K-ondersteuning biedt, de andere twee consoles beschikken over upscale 4K.

Een 4K resolutie betekent vier maal de scherpte van Full HD. Bij de upscaling technologie wordt een lagere resolutie (1080p Full HD) opgeschaald, zodat deze de volledig aantal pixels van je 4K TV gebruikt. Native 4K is pure 4K resolutie en dat verschil is goed zichtbaar!

Ik heb het geluk dat ik zowel een 4K TV als een Full HD TV scherm thuis heb staan, wat het uitvoeren van een test op beide televisies een stuk eenvoudiger maakte. Want uiteindelijk gaat het er toch om, zijn die 4K beelden werkelijk zóveel mooier en gedetailleerder? En hoe zit het dan wanneer ik de Xbox One X op een Full HD TV aansluit? Tenslotte belooft Microsoft ook dan mooiere beelden.

Xbox game

4K TV en Full HD TV

Over de kwaliteit op een 4K TV kunnen we kort zijn: WOW!! De details spatten van het scherm, werkelijk. Ook de kleuren en special effecten zijn bijzonder mooi. De betere kwaliteit zorgt er ook echt voor dat je diep in de game wordt meegenomen. Gamen met de Xbox One X op een 4K TV is simpelweg fantastisch. Overigens kun je niet alleen games spelen in 4K resolutie, het is ook mogelijk gameclips op te nemen in 4K @ 60fps.

Eerlijk is eerlijk, op een Full HD TV zie je ook een lichte verbetering ten opzichte van de One S. Maar dan moet je de beelden wel direct naast elkaar vergelijken, anders valt het niet echt op. Heb je geen 4K TV en ben je ook niet voornemens om die binnenkort te kopen, dan blijft de Xbox One S een goed en beter betaalbaar alternatief.

Xbox Game Pass

Microsoft Xbox game pass

Microsoft Xbox Game Pass & Xbox Live Gold

Er worden geen games meegeleverd, dus je doet er verstandig aan om er ten minste één leuke game bij te kopen. Of je maakt gebruikt van de Xbox Game Pass, zo krijg je onbeperkt toegang tot een grote selectie Xbox games (100+).

Voor de Xbox Game Pass wordt een voucher meegeleverd die recht geeft op een gratis proeflidmaatschap voor een periode van 1 maand. Let echter wel even op de kleine lettertjes, hier staat dat je verplicht bent na deze maand een betaald lidmaatschap af te nemen van €10 per maand, deze wordt maandelijks stilzwijgend verlengt totdat je opzegt.

Ben je meer een online multiplayer gamer? Dan kan het Xbox Live Gold lidmaatschap wat voor jou zijn. Hiervoor wordt ook een voucher meegeleverd. Deze wordt overigens wel automatisch stopgezet na de actieperiode van twee weken.

Xbox One games

Xbox One X games

Games voor de Xbox One X

Je kunt games online kopen en in de winkel, in de vorm van een CD. Alvorens je een game kunt spelen moet deze eerst geïnstalleerd worden op de Xbox One X. Dit gaat om meerdere gigabytes aan data, waardoor de installatie behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen.

Wil je de game ook op de console van een vriend spelen? Dan moet ook hij of zij de game installeren. Wel heb je altijd de disk nodig om het spel op te starten.

Tijdens de test periode heb ik voornamelijk Assassins Creed Origins gespeeld. Maar ook de exclusieve spellen Super Lucky’s Tale en Forza Motorsport 7 heb ik kunnen uitproberen. Een leuke mix aan games.

Assassins Creed Origins is inmiddels zo´n twee weken in Nederland verkrijgbaar. Deze actie game ziet er waanzinnig mooi uit in 4K en biedt een verrassend veelzijdige gameplay en veel meer wapens dan voorheen.

In Super Lucky’s Tale neemt de blije vos je mee op avontuur, dit is absoluut het vrolijkste spel van de drie en ook het meest geschikt voor jongere kinderen. Opvallend zijn de immens rijke kleuren, welke bijzonder mooi worden weergegeven op een 4K TV.

Ook Forzo Motorsport 7 ziet er fantastisch mooi uit. Het is een erg goede racegame met een enorme collectie auto´s (700+). Afgelopen week heb ik nog Mario Kart op de Nintendo SNES Classic Mini gespeeld. Hoewel dit ook zeker z´n charme heeft is het ongelofelijk hoe gedetailleerd de games tegenwoordig zijn, wanneer je dit vergelijkt met pak en beet 25 jaar geleden.

Een groot voordeel is dat je oude Xbox One games compatibel zijn met de nieuwe spelconsole. Verder heeft Microsoft een aantal exclusive 4K games. Forza Motorsport 7 en Super Lucky’s Tale zijn er daar twee van. Daarnaast behoren ook State of Decay 2, Crackdown 3 en Sea of Thieves tot het exclusieve aanbod. Hoewel er weinig echte nieuwe spellen bijzitten biedt de Xbox One X al met al een grote verscheidenheid aan games. Ben je echt geïnteresseerd in exclusives? Dan heeft Sony een breder aanbod.

Behalve gamen kun je de Xbox One X ook inzetten voor het bekijken van 4K films. De spelcomputer biedt namelijk (net als zijn voorganger) ondersteuning voor Netflix. Door de Netflix app op je game console te downloaden kun je TV series en films streamen naar je Xbox in 4K resolutie.

Review conclusie

Microsoft Xbox One X review

Microsoft Xbox One X review conclusie

De Xbox One X van Microsoft is een fantastische spelcomputer. Hij heeft een strak en compact design, beschikt over voortreffelijke specificaties en wordt geleverd met een fijne controller. Daarnaast zijn de games op de Xbox One X simpelweg waanzinnig mooi. Tenminste, wanneer je de games op een 4K TV speelt. Op een Full HD display zien de games er ook zeker mooi uit, maar de echte 4K resolutie maakt toch wel degelijk een groot verschil.

Heb je geen 4K TV dan is het de vraag of je niet beter voor de Xbox One S kunt gaan, tenslotte levert deze spelcomputer -ondanks z’n mindere specs en ondanks de iets mindere graphics- toch een prachtige spelervaring. En met een prijsverschil van ruim 50% praten we over een wezenlijk verschil. Is de Xbox One X dan te duur? Nee, als je een 4K TV hebt en je wilt het maximale uit je games halen, dan biedt de One X werkelijk het beste van het beste.

Xbox One X kopen

Nieuwe Xbox One X kopen

De Microsoft Xbox One X is in Nederland verkrijgbaar voor €500, onder andere bij MediaMarkt, Intertoys en Nedgame. Vind je het leuk om de hele line-up Xbox One spelcomputers na elkaar uit te proberen, bezoek dan eens het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle. Hier staat een enorme collectie retro spelconsoles opgesteld, maar ook alle moderne spelcomputers zijn hier bespeelbaar.

Advertentie